Jonne Peltola "Totuuden voimalla, minä, eläessäni, olen valloittanut universumin."

Kun mikään ei riitä

Kun minä olin 18-vuotias leffateattereihin pärähti suurella ryminällä Levottomat elokuvatrilogian kolmas osa. Leffan myyntilause oli ”kun mikään ei riitä”. Satuimme tänään koulussa keskustelemaan leffasta ja väkisinkin minulle tuli mieleen yksityiset terveysjätit.

 

”Osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.” Tämä toistuu usein varsinkin suuryrityksissä korkeassa asemassa olevien henkilöitten, ”Nalle” Wahlroosin ja erityisesti Kokoomuksen tai siihen läheisesti kytköksissä olevien henkilöitten puheissa. Älkääkä ymmärtäkö väärin, näin minustakin asia voi olla. Kukapa ei nyt haluaisi saada voittoa tekemästään bisneksestä? Aika harva varmaan haluaa lähteä bisnekseen menettämään rahansa.

 

Ongelma tänä päivänä onkin siinä että tuota lausetta on jo vuosikausia ylitulkittu, ahneudella. Minulla on suvussani, ystävinäni ja tuttavinani monia yrittäjiä tai yksityisessä yrityksessä olevia johtavissa asemissa. Varmasti he kaikki haluavat saada yritykselleen voittoa. Se mikä ero on esimerkiksi pienissä- ja keskisuurissa yrityksissä verrattuna jätteihin, suomalaisiin tai monikansallisiin on ettei sen voiton ole joka vuosi kasvettava hinnalla millä hyvänsä. Jos ajatellaan että joku tavallinen ihminen sijoittaa vaikkapa 50 000 euroa johonkin yritykseen ja ajan saatossa se kasvaa vaikkapa 60 000, 100 000 tai 500 000 euroksi on hän varmasti onnellinen että hän on saanut voittoa sijoitukselleen. Samoin voidaan ajatella pienyrittäjää joka pistää oman firman pystyyn ja tekee sillä vaikkapa koko yrityksen elinkaaren koko ajan voittoa on hän varmasti tyytyväinen. Tai niin ainakin pitäisi olla. Kukapa ei nyt toki salaisissa päiväunissaan haaveilisi isommista rahoista. Sillon tehtävänä on kehittää bisnesideaansa niin että sen saavuttaminen on mahdollista. Jos se ei onnistu, ei bisnesidea ehkä ole tarpeeksi hyvä. Näinkin voi käydä ja käy varmasti päivittäin ympäri maailmaa useilla yrittäjille.

 

Monikansallisissa yrityksissä tilanne on kuitenkin mennyt siihen että voiton tuottaminen ei enää riitä. Voiton määrän on kasvettava koko ajan. Täysin loogisella ajattelulla voidaan kuitenkin päästä yksinkertaiseen johtopäätökseen ettei se ole mahdollista. Mikään ei voi kasvaa ikuisesti. Vaikka tarkoituksenani ei olekaan pelkästään kritisoida yksityisiä terveysjättejä ovat he luonnollisesti viimeaikaisen kohun saattelemina helpoin esimerkki.

 

Esimerkiksi Attendo Oy:n liikevaihto on lähes tuplaantunut 159 miljoonasta, 297 miljoonaan vain 4 vuodessa. Tuona aikana myös liiketoiminnan tulos on reippaasti yli tuplaantunut 14 miljoonasta 36 miljoonaan.

 

Mehiläinen Oy:llä vastaavasti liikevaihto on 3 vuodessa noussut 265 miljoonasta, 416 miljoonaan. Liiketoiminnan tulos 200 000 eurosta, 11 miljoonaan.

 

Lisäksi kun mietitään ettei kummankaan omistuspohjan pääpohja ole Suomessa voidaan ja kun erilaisilla järjestelyillä vältellä veroja ym. voidaan miettiä kuinka arvokkaita tällaiset yritykset oikeasti ovat yhteiskunnalle? Mielestäni tämä kohu on jopa ollut uskomattoman pieni siihen nähden että ihmisiä on kuollut. Jo yhden ihmisen kuolema riittämättömän hoidon seurauksena luulisi olevan riittävä, mutta kun puhutaan USEIDEN ihmisten kuolemasta pitäisi tämän olla paljon suurempi valtakunnan laajuinen skandaali.

 

Juuri näistä syistä olen edelleen sitä mieltä että maailma ja sen yrityskulttuuri olisivat paljon parempia paikkoja jos pääosa yrityksistä olisi osuuskunta muotoisia. Realistina kuitenkin ymmärrän ettei tuo ole lyhyellä aikavälillä realistista. Nopean aikavälin ratkaisuja voisivat olla Saksan yrityksissä nähtävä Mitbestimmung, joka perustuu Mitbestimmungsgesetz lakiin. Lyhykäisyydessään laki tarkoittaa sitä, että se antaa työntekijöille mahdollisuuden valita yrityksen hallitukseen edustajia. Tämä ehkäisee väärinkäytöksiä. Muun muassa Volkswagenin päästöskandaalin paljastuminen johtui suurilta osin juuri näistä henkilöistä.

 

Lopuksi haluan painottaa, että Suomessa ja maailmalla on varmasti paljon suuriakin yrityksiä, jotka eivät omassa ahneudessaan heikennä työoloja, palkkoja ja kaikkea mahdollista, mahdollisimman heikoksi, jotta saavat itse enemmän voittoa. Tästä syystä meidän pitää nimenomaan parantaa resursseja valvontatoimiin, eikä vähentää niitä kuten Kokoomus, Keskusta, Perussuomalaiset ja Siniset ovat tällä kaudella hallituksessa ajaneet. Lisäksi sanktiot pitää saattaa riittävälle tasolle erityisesti hoiva-alalla ja myös ympäristöä koskevissa asioissa. Tällaisia yrityksiä ei ole myöskään mitään syytä tukea verovaroista.

 

Yhteenvetona tuetaan niitä pieniä, keskisuuria ja suuria yrityksiä, jotka ovat yhteiskunnalle hyödyksi ja kohdellaan muita ansaitsemallaan tavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat